top of page

Tenreks

En dvärg tenrek, vetenskapligt känd som Echinops telfairi, är ett litet, insektsätande däggdjur som tillhör familjen Tenrecidae. De är endemiska för Madagaskar och kallas ofta "Lesser tenrec hedgehog" på grund av deras yttre likhet med riktiga igelkottar. De är dock inte nära besläktade och tillhör helt olika taxonomiska familjer. Tenreks i allmänhet är fascinerande exempel på konvergent evolution, där olika arter oberoende utvecklar liknande drag och anpassningar för att passa liknande miljöniche.

Nedan presenteras våra tenreks!

Lite info om Tenreks

Föda

 Ungefär 90% av din tenreks kost bör utgöras av levande insekter. Tenreks kan vara väldigt kräsna när det gäller mat, så det är viktigt att variera det erbjudna fodret för att undvika selektiv ätning. Insekter jag erbjuder mina är bland annat: Mjölmask, zophobas, olika arter av kackerlackor, gråsuggor, rosenbagg larver, maskar, syrsor, gräshppor, snäckor. De bör inte ges insekter från trädgården/utomhus, eftersom dessa kan innehålla parasiter eller bekämpningsmedel, vilket skulle vara mycket skadligt för dem.

Resterande 10% av födan består av högkvalitativt kattfoder och blötmat, tänk på att det ska vara spannmålsfritt torrfoder, och att blötmaten ska vara både spannmålsfritt och sockerfritt. 

Vid enstaka tillfällen kan söt frukt så som banan, papaya, aprikos och persika erbjudas. Frukt ska dock ges i sparsamt som en extra treat ytterst sällan.

​

Hälsa/tillskott

För det mesta är tenreks ganska robusta och friska djur. En hälsotillstånd som tenreks är benägna att drabbas av är Metabolic Bone Disease (MBD). MBD är en sjukdom som påverkar benstyrkan och vanligtvis orsakas av brist på mineraler såsom kalcium, fosfor samt brist på vitamin D. Hos tanreker orsakas MBD av kalciumbrist. För att förebygga detta är det viktigt att säkerställa att du tillsätter reptilkalcium med D3 1 till 3 gånger i veckan. Om din tenrek inte får mycket naturligt solljus, kan du också tillhandahålla en UVB-ljus för att hjälpa dem med kalciumupptaget.

​

Torpor

En gång om året genomgår de en typ av vinterdvala som kallas torpor, vilket liknar brumation hos reptiler. Torpor varierar i längd, vanligtvis sträcker den sig från 3 till 6 månader och börjar vanligtvis på hösten för att avslutas på våren, ungefär från oktober till april. Längden på torporperioden kan justeras genom att upprätthålla en stabil värme och regelbunden dygnsrytm under vinterhalvåret, vilket kan uppnås med hjälp av värmemattor, värmelampor och dagsbelysning.

​

Under torpor minskar deras aktivitetsnivå avsevärt, och de har en tendens att sova, ibland i veckor eller till och med månader i sträck. Under torporperioden minskar även ätandet och drickandet, vilket understryker vikten av att tillhandahålla dem med näringsrik mat och tillgängligt vatten för de tillfällen då de faktiskt vaknar och söker föda.

​

Nyfiken på tenreks? Följs oss på sidan och håll dig uppdaterad om eventuella kullar!

Tenrek i ett hus
bottom of page