Allmänt skötselråd för gråsuggor
Boende: Det vanligaste att hålla gråsuggor i är en ordentligt ventilerad plastbehållare/terrarium/akvarium. Normalt sett består en ny koloni av cirka 8-12 individer. Många väljer att initialt placera sin nya koloni i en mindre plastbehållare för att främja snabbare etablering och ökad produktion av manca (ungdjur). Detta anses vara en effektiv metod för att snabbt kickstarta kolonin innan man övergår till större behållare. Alternativt kan du starta direkt med en större behållare, men det bör noteras att detta kan förlänga etableringsprocessen för kolonin.
Det är viktigt att notera att gråsuggor generellt inte kan klättra på blanka ytor som plast. Trots detta är det klokt att placera ventilationsspår något högre upp på behållaren för att förhindra att djur rymmer. Det kan hända att föremål som grenar eller blad, som hamnar mot väggarna, skapar möjliga utvägar för gråsuggorna, så högt placerade ventilationsspår är en säkerhetsåtgärd att överväga.
Fuktighet: Ett vanligt missförstånd är att alla gråsuggor kräver en hög luftfuktighet för att trivas, men detta är endast nödvändigt för vissa gråsuggsarter. Exempelvis föredrar oftas Armadillidium en något högre fuktighet, medan många porcellio trivs i något torrare miljö.
Det bästa sättet att skapa dessa förhållanden är att hålla ena sidan av deras boende relativt torr medan den andra sidan hålls något fuktigare. Detta ger gråsuggorna möjlighet att själva reglera sina fuktighetsbehov. Många gråsuggaägare inkluderar en så kallad "hydrantstation" i sina kolonier, som kan bestå av material som sphagnummossa som hålls fuktig. I de flesta fall krävs inte mer åtgärder än att se till att mossan förblir fuktig för att upprätthålla de önskade fuktighetsnivåerna i boendet. Är du osäker på om du har för torrt eller för fuktigt? Lyssna på dina djur! Kolla var marioteten av kolonin håller till, sitter alla tryckta på den fuktiga sidan vill de med aldra största sannolikhet ha fuktigare, och vise versa om marioteten håller sig på den torra delen.
Inredning: Att inreda för gråsuggor är lite speciellt eftersom all inredning även fungerar som deras föda. Detta innebär att du kommer behöva regelbundet fylla på inredningen eftersom den med tiden kommer att bli konsumerad av gråsuggorna. En välgjord inredning är nyckeln till att skapa en trivsam och produktiv koloni.
Gråsuggor är naturens nedbrytare och deras främsta källa till föda är i huvudsak nedfallna löv. Därför bör inredningen i deras boende bestå av ett rikligt lager av löv från lämpliga träd. För att skapa en gynnsam livsmiljö bör även ett djupt substrat täcka hela boendet. Substratets kvalitet är lika viktig som de löv du tillhandahåller. Du kan använda färdiga gråsugge-mixar som substrat eller skapa din egen blandning. En framgångsrik egen mix kan inkludera ogödslad blomjord eller planteringsjord, strimlad vitved samt krossade löv från olika träd.
För att skapa gömställen bör du erbjuda korkbark, som kan placeras både på den fuktiga och torra sidan av boendet. Du kan antingen erbjuda två mindre gömställen, ett på varje sida, eller ett längre som täcker både den fuktiga och torra delen av boendet. Detta ger gråsuggorna möjlighet att hitta skydd på båda sidor av deras miljö.
Föda: Gråsuggornas huvudsakliga föda består av multnande trä och vissna löv som har legat utomhus en tid och blivit invaderade av mikroorganismer och svampar. Det inkluderar olika träd som fruktträd, ek, lönn, björk, al, asp, hassel, pil och bok, bland andra. Ett rikligt lager av löv ska därför alltid finnas tillgängligt för dem att äta av.
Att tillföra färska grönsaker eller rotfrukter är valfritt, men det uppskattas alltid och kan erbjudas en eller två gånger i veckan. En bra tumregel är att ge en mängd grönsaker som kolonin kan konsumera inom ett dygn för att undvika mögelbildning och spridning i behållaren. Exempel på grönsaker inkluderar potatis, sötpotatis, morötter, zucchini, gurka, aubergine, pumpa, paprika, ärtor och squash. Ibland kan viss frukt som banan, äpple och päron också vara uppskattad. Observera att det är viktigt att köpa ekologiska grönsaker och noga skölja dem före servering, eftersom bekämpningsmedel på icke-ekologiska grönsaker kan skada eller till och med döda kolonin.
Protein bör också erbjudas en eller två gånger i veckan, och samma regel gäller att kolonin bör kunna äta upp det inom ett dygn för att undvika mögelbildning eller att locka kvalster. Exempel på proteinkällor inkluderar fiskflingor/pellets, torkade insekter, gammarus och torkad fisk.
Kalcium är avgörande för gråsuggornas exoskelett, och det är en god idé att alltid ha en kalciumkälla, tex ett sepiaskal, tillgängligt i behållaren eftersom gråsuggorna själva reglerar sitt kalciumbehov.
När du matar en nykoloni bör du komma ihåg att deras matbehov kan vara annorlunda än för en väletablerad koloni. Under de första månaderna kan kolonin oftast klara sig bra med de löv och substrat som erbjuds i behållaren.